WEBÁRUHÁZ
  Híreinkből
  Gyógy- és fűszernövények
 
  Babaételek
  Diétás ételek
  Előételek
  Főzelékek
  Gyógy- és fűszernövények
  Húsételek
  Italok
  Karácsonyi ételek
  Köretek
  Levesek
  Mártások, szószok, öntetek
  Mézes receptek
  Pizzák
  Sajtételek
  Saláták
  Sütemények
  Szendvicsek
  Szilveszteri finomságok
  Tengeri falatok
  Tészták
  Tojásos ételek
  Torták
  Vegetáriánus ételek
 
 
Fehér akác

Fehér akác (Robinia pseudoacacia)

Népies neve:
akác, csipkefa, ragacsfa, istenpapucsa, koronafa, magyara, pampuska.

A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. A XVI. században Észak-Amerikából betelepített közismert, tüskés ágú fa. Hazánkban, kisebb nagyobb erdőségeket alkot. Sík vidékek, homokos talajok jellegzetes fás szárú növényévé vált.

Az akácvirág májusban, június elején virágzik. Akkor érdemes leszedni virágjait a fürtökről, amikor frissen nyílik. Ezután jól ki kell szárítani.
A virág hatóanyagai: flavonoid, illóolaj és rutin. A fa kérgében és a magokban főleg lektinek fordulnak elő.

Az akácvirág számos gyógyhatással rendelkezik. Nektárjából kiváló méz készül.
Gyógyhatásai: Meghűléses betegségeknél köhögéscsillapító hatású. Enyhe hashajtóhatással is rendelkezik. Teakeverékek alkotórészeként izzasztó hatású, mézzel elkeverve köhögéscsillapítóként is adható. Hurutoldó és görcsoldó hatással is bír.

Figyelem!
Az egész növény erősen mérgező! Csak a virága fogyasztható, de az elnyílott, földre hullt virágokat nem szabad gyűjteni! A fa kérge robin és fazin nevű mérgező fehérjéket is tartalmaz!

Érdekesség:
Palacsintatésztába mártva, kirántva különleges csemege.
forrás: nepgyogyaszat.hu
--- Vissza ---
Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép



Adatvédelem      Jogi nyilatkozat
          Copyright © 2009 evon.hu Minden jog fenntartva.