|
Karamellás mézes
|
Elkészítési idő: 2 óra 10 perc és 8 óra pihentetés
Hozzávalók: 1 kg elkészítéséhez
1 dl méz, 3 tojás,
20 dkg porcukor, 10 dkg kristálycukor, 6 dkg vaj, őrölt fahéj, ánizs, 1, 2 dkg szalalkáli, 90 dkg liszt, 1 tojás a kenéshez
A kristálycukrot egy serpenyőbe szórjuk, majd
csendes tűzön karamelizáljuk. Felengedjük 2 dl vízzel, és addig főzzük, míg a cukor el nem olvad.
A porcukrot, a mézet, a vajat, a tojásokat, a fűszereket és a szalalkálit
keverőtálba tesszük, és habosra keverjük. Beleöntjük a karamell-mártást, hozzáadjuk a lisztet, majd addig dolgozzuk, míg puha tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva 8 órát
pihentetjük.
Pihentetés után újra összegyúrjuk, három részre osztjuk, majd fél centi vastagra nyújtjuk és különböző alakú formákkal kiszúrjuk. Olajozott tepsibe helyezzük
egymástól 2 centire. A sütőt 240°C-ra hevítjük és beletesszük a tepsit. Amikor a tészta felemelkedett, 180°C-ra visszavesszük a hőt, és készre sütjük. Még forrón megkenjük a
felvert tojással, és hűlni hagyjuk.
A tojásfehérjéből és a porcukorból glazúrt készítünk, és ezzel díszítjük a már kihűlt süteményeket.
|
A recept ajánlója ismeretlen.
|
|
|
|
--- Vissza ---
|
|
|
|