WEBÁRUHÁZ
  Híreinkből
  Gyógy- és fűszernövények
 
  Babaételek
  Diétás ételek
  Előételek
  Főzelékek
  Gyógy- és fűszernövények
  Húsételek
  Italok
  Karácsonyi ételek
  Köretek
  Levesek
  Mártások, szószok, öntetek
  Mézes receptek
  Pizzák
  Sajtételek
  Saláták
  Sütemények
  Szendvicsek
  Szilveszteri finomságok
  Tengeri falatok
  Tészták
  Tojásos ételek
  Torták
  Vegetáriánus ételek
 
 
Ánizs - Pimpinella asinum

A Földközi-tenger keleti partvidékén honos.

Jellemzői:
40-60 cm magasra növő egyéves,

lágyszárú növény.
Finom, könnyed levelei vannak. A szár alsó részén levők kerekdedek, a középső és felső részen levők finoman szeldeltek.
Virágzata fehér összetett

ernyő.

Környezeti igényei:
Fényigényes, a tápdús, könnyen melegedő talajokat szereti. Kedveli a meleget is ? 22-25 °C hőmérsékletnél érzi magát a legjobban.


Hosszú tenyészidejű; legalább 4 hónap kell ahhoz, hogy a magvai is beérjenek.

Szaporítása:
Magvetéssel szaporítjuk. Vethetjük március végén állandó helyre.

Edénybe vetve, fólia alatt kiültetésre alkalmas palántát is nevelhetünk. Ebben az esetben viszont nagyon gondosnak kell lennünk, mert a palánták csak nagyon fiatal korban

ültethetők át. Melegigényessége ellenére a csírázáshoz nem igényel magas hőmérsékletet ? már 5-6°C hőmérsékleten kicsírázik.
Cserepes növényként is

tarthatjuk.

Hatása:
Fűszerként már szinte ősidők óta használják. Termése illóolajban gazdag. A belőle készült tea görcsoldó, köhögéscsillapító, fertőtlenítő,

közérzetjavító hatású, gyerekeknél szélhajtóként is használatos. Alkalmas más teák ízesítésére is.

Felhasználása:
Friss vagy mélyhűtött leveleit teának, saláták, túrók,

sajtok ízesítésére használhatjuk.
Magját (legjobb összezúzva) szintén használhatjuk tea készítésére, de ízesíthetünk vele süteményeket, kenyeret, leveseket, párolt

húsokat.

Szedés:
Friss leveleit folyamatosan szedhetjük. Nagyobb mennyiség tartósításához nyár végén ?szüreteljük?.
A magvakat teljes érésben szedjük. Az érés

nem egyszerre történik, ezért a szedés is elhúzódik. Szedéskor a terméses szárat a talaj felett levágjuk, kis csomókba kötve és papírzacskóba téve meleg, száraz helyen

függesztve szárítjuk. A kinyert magvakat légmentesen, zárt edényben tároljuk.

Forrás: Ánizs
A recept ajánlója ismeretlen.
--- Vissza ---
Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép



Adatvédelem      Jogi nyilatkozat
          Copyright © 2009 evon.hu Minden jog fenntartva.