WEBÁRUHÁZ
  Híreinkből
  Gyógy- és fűszernövények
 
  Babaételek
  Diétás ételek
  Előételek
  Főzelékek
  Gyógy- és fűszernövények
  Húsételek
  Italok
  Karácsonyi ételek
  Köretek
  Levesek
  Mártások, szószok, öntetek
  Mézes receptek
  Pizzák
  Sajtételek
  Saláták
  Sütemények
  Szendvicsek
  Szilveszteri finomságok
  Tengeri falatok
  Tészták
  Tojásos ételek
  Torták
  Vegetáriánus ételek
 
 
Borsfű - Satureja hortensis

Borsika, csombor, kerti csombor néven is ismert.

jellemzői:
Egynyári, 30-50 cm magasra

növő, dúsan elágazó, szép, kecses formájú növény. A levelei keskenyek, a fenyők tűleveleihez hasonlóak, enyhén borsízűek. A virágai halványlilák,

aprók.

Igényei:
Meleg- és fénykedvelő. Jól tűri a szárazságot.

Szaporítása:
Magvetéssel, tavasszal. Magjait legjobb a végleges helyére vetni. Ha hagyjuk a

magjait beérni, azok elszóródnak és a következő tavasszal kikelnek. Amennyiben a nagyon fiatal növénykéit a gyomoktól és más növényektől biztosan meg tudjuk különböztetni,

úgy azokat a megfelelő helyre még átültethetjük.

Felhasználása:
A friss, szárított vagy fagyasztott leveleit bors helyett használhatjuk paradicsom-, bab és

káposztafélékből készült ételek, valamint levesek, húsok halételek, sajtok ízesítésére és aromás ecet készítésére.

Szedése:
Friss felhasználásra folyamatosan

szedhetjük, de a virágzás kezdetén ajánlatos a leveles hajtásait leszedni és szétteregetve megszárítani.

Évelő (több évig is élő, rendszeresen áttelelő) borsika is van, de ez

már Satureja montana tudományos névvel illetett másik növényfaj. Igényei és felhasználási lehetőségei ugyanolyanok mint az egynyári borsikáé, és tőosztással, dugványozással

is szaporítható.

Az évelő borsikának van egy citromillatú alfaja; a Satureja montana ssp. citriodora.

Forrás: Borsfű - Satureja hortensis
A recept ajánlója ismeretlen.
--- Vissza ---
Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép



Adatvédelem      Jogi nyilatkozat
          Copyright © 2009 evon.hu Minden jog fenntartva.