WEBÁRUHÁZ
  Híreinkből
  Gyógy- és fűszernövények
 
  Babaételek
  Diétás ételek
  Előételek
  Főzelékek
  Gyógy- és fűszernövények
  Húsételek
  Italok
  Karácsonyi ételek
  Köretek
  Levesek
  Mártások, szószok, öntetek
  Mézes receptek
  Pizzák
  Sajtételek
  Saláták
  Sütemények
  Szendvicsek
  Szilveszteri finomságok
  Tengeri falatok
  Tészták
  Tojásos ételek
  Torták
  Vegetáriánus ételek
 
 
Fokhagyma - Allium sativum

Szibériában és Dél-Európában honos.
A történelem előtti időktől napjainkig igen kedvelt fűszer

és gyógynövény . Az ókori görögök és rómaiak orvosságként használták. Dél-Európa országaiban ma is szinte mindennapos a használatuk. Nálunk elsősorban jelentős

fűszernövényként elterjedt.

Jellemzői:
Lapos, szürkészöld levelű hagymás növény. A virágzata kevés virágból áll, ezek fehéres vagy zöld színűek, ernyőszerűek. A

virágok gyakran csökevényesek; helyükön kis hagymák ülnek.
A hagymák 9-15 gerezdből állnak, mindegyiket hártyás levelek borítják, és az egész hagymagerezd-csoportot

vékony fehér héj veszi körül.

Környezeti igényei:
A fejlődés kezdetén hidegtűrő, a tenyészidő második felében több meleget igényel, az érést megelőzően legjobb a 25°C

körüli hőmérséklet.
Vízigénye közepes. Középkötött talajokon fejlődik jól.

Szaporítása:
Márciusban a hagymagerezdeket 3-6 cm mélyre ültetjük, 10-12 cm-es

sortávolságra. Folyóméterenként 12-15 darabot számítunk.

Ápolása:
Gyomtalanítás, talajlazítás.

Szedése:
Rendszerint június végén, amikor a föld feletti rész

elszáradt.

Cserépben is nevelhetjük. Ebben az esetben egy 10-12 cm átmérőjű, jó humuszos földdel töltött cserépbe 12-16 gerezdet ültetünk. Amikor a zöld hajtások

elérték a 8-10 cm magasságot, vághatjuk és felaprítva salátákba, kenyérre szórjuk.

Hatása:
Fertőtlenítő, baktérium- és vírusölő, csökkenti a vérnyomást és a

koleszterinszintet, gátolja az erekben a vérrögképződést.

Használata:
A háztartásokban elsősorban fűszernövényként van jelen, de jelentős a gyógyászati célú

használata is.
Fűszernövényként különféle ételek, húsok, levelek, saláták, zöldség-, halételek ízesítésre általában frissen (a gerezdeket) használjuk fel, de kapható krém és

por formájában is.

Gyógyászatilag érelmeszesedés megelőzésére, késleltetésére, magas vérnyomás és légúti hurutok ellen gyakori a fokhagymagerezdek fogyasztása. Ha

ez rendszeresen történik, úgy fokozódik a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége.

Gyógyászati alkalmazásra a gerezdeken kívül kapható tabletta, olajos

kapszula és tinktúra formájában is.

Forrás: Fokhagyma - Allium sativum
A recept ajánlója ismeretlen.
--- Vissza ---
Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép



Adatvédelem      Jogi nyilatkozat
          Copyright © 2009 evon.hu Minden jog fenntartva.