WEBÁRUHÁZ
  Híreinkből
  Gyógy- és fűszernövények
 
  Babaételek
  Diétás ételek
  Előételek
  Főzelékek
  Gyógy- és fűszernövények
  Húsételek
  Italok
  Karácsonyi ételek
  Köretek
  Levesek
  Mártások, szószok, öntetek
  Mézes receptek
  Pizzák
  Sajtételek
  Saláták
  Sütemények
  Szendvicsek
  Szilveszteri finomságok
  Tengeri falatok
  Tészták
  Tojásos ételek
  Torták
  Vegetáriánus ételek
 
 
Kapor - Anethum graveolens

A Földközi-tenger mellékéről származó, régóta termesztett fűszernövény. Nálunk vadon nem fordul

elő, de könnyen kivadulhat.

Jellemzői:
Ernyős virágzatú, termőhelytől függően 50-150 cm magasra növő, egynyári efemer növény.
A lomblevelek többszörösen

szárnyaltak, vékonyak, fonalszerűek.
Virágzata sárga. A termése is fontos fűszer.

Környezeti igényei:
Nem különösen igényes. Már 8-10 °C hőmérsékleten csírázik.

Szereti a könnyű, jó vízgazdálkodású, nitrogénben gazdagabb talajokat, és a napos helyet.

Szaporítása:
Magjait már kora tavasszal vethetjük. Állandó helyre vetjük (az

átültetést nem bírja). Rövid tenyészideje miatt legjobb szakaszosan vetni, így a friss leveleket hosszabb ideig biztosítani tudjuk. Vetéskor a magvakat 1,5-2 cm vastagon takarjuk

földdel.

Felhasználása:
Használhatjuk a friss leveleket. Ezeket virágzás előtt szedjük. Legjobb tartósítási módja a mélyhűtés.
Felhasználhatjuk a magjait is. Erre a

célra akkor szedjük, amikor a magvak már érettek, de még nem peregnek. Papírzacskóba téve, függesztve szárítjuk.
A friss leveleket sajtok, túrók, burgonyás ételek, párolt

húsok, zöldségfélék, saláták, mártások ízesítésére, valamint fűszerkeverékek elemeként használjuk.
A frissen szedett és szárított virágok virágkötészeti kompozíciókban

találhatnak helyet.
A kapor nemcsak ízletes fűszer, hanem kiváló háziszer az emésztés javítására is. A kapormagból készült tea segít felfúvódásnál, használ köhögés esetén,

és vízhajtó hatása is van.

Emésztést segítő teakeverék:
Összetétele: kapormag, ánizsmag, édeskömény és menta keveréke (a magvakat a keverék-készítés előtt

megtörjük).
Elkészítés: 0.5 l vízhez 2 csapott evőkanálnyi keverék. Tíz percig állni hagyjuk.
Étkezés után fogyasztjuk.

Forrás: Kerti kapor - Anethum graveolens
A recept ajánlója ismeretlen.
--- Vissza ---
Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép



Adatvédelem      Jogi nyilatkozat
          Copyright © 2009 evon.hu Minden jog fenntartva.