WEBÁRUHÁZ
  Híreinkből
  Gyógy- és fűszernövények
 
  Babaételek
  Diétás ételek
  Előételek
  Főzelékek
  Gyógy- és fűszernövények
  Húsételek
  Italok
  Karácsonyi ételek
  Köretek
  Levesek
  Mártások, szószok, öntetek
  Mézes receptek
  Pizzák
  Sajtételek
  Saláták
  Sütemények
  Szendvicsek
  Szilveszteri finomságok
  Tengeri falatok
  Tészták
  Tojásos ételek
  Torták
  Vegetáriánus ételek
 
 
Koriander - Coriandrum sativum

Kínai petrezselyemnek is nevezik. Az egész világon használják. A növény minden része ehető.

Nálunk főként a magvakat használják, van, ahol a friss leveleket. Thaiföldön a leveleket és a gyökeret. A koriandermag az őrölt currykeverék fontos alkotórésze. A Földközi-tenger

keleti partvidékéről származik. Fűszernövényként több ezer éve használják.

Jellemzői:
50 -100 cm magasra növő, erősen elágazó egynyári növény.
Levelei

többalakúak: az első levelek kerekdedek, tőlevélrózsát alkotnak, a középső szárleveleknek van levélnyelük, szeldeltek, a felső levelek pedig levélnyél nélküliek, sallangosak.
A

magvak világosbarnák, citromra emlékeztető illatúak és ízűek.

Szaporítása:
A magjait áprilisban állandó helyére vetjük, de nevelhetjük cserépben

is.

Igényei:
Tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt, meleg, napos, szélvédett helyet szeret.

Felhasználása:
A friss vagy mélyhűtött leveleket levesek,

mártások, saláták ízesítésére használhatjuk.
Magjait akkor szedjük, amikor már sárgásbarnák, de még nem hullanak. Felhasználás előtt legjobb őket mozsárban

összetörni.
Pácokhoz, sajtok, gomba, hal, csirke- és más húsok ízesítésére az egész magjait ecetes savanyúságok készítésénél használjuk.

Hatása:
Segíti az

emésztést, enyhíti a görcsös fájdalmakat.

Forrás: Koriander - Coriandrum sativum
A recept ajánlója ismeretlen.
--- Vissza ---
Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép



Adatvédelem      Jogi nyilatkozat
          Copyright © 2009 evon.hu Minden jog fenntartva.