WEBÁRUHÁZ
  Híreinkből
  Gyógy- és fűszernövények
 
  Babaételek
  Diétás ételek
  Előételek
  Főzelékek
  Gyógy- és fűszernövények
  Húsételek
  Italok
  Karácsonyi ételek
  Köretek
  Levesek
  Mártások, szószok, öntetek
  Mézes receptek
  Pizzák
  Sajtételek
  Saláták
  Sütemények
  Szendvicsek
  Szilveszteri finomságok
  Tengeri falatok
  Tészták
  Tojásos ételek
  Torták
  Vegetáriánus ételek
 
 
Lestyán - Levisticum officinale

A Földközi-tenger keleti oldalán honos. Európa több országában - így hazánkban is - nyirkos

erdőszéleken kivadulva is megtalálható.

Jellemzői:
Erőteljes növekedésű, másfél-kétméteres magasságot is elérő évelő növény. Magassága miatt fűszerkertben legjobb a

többi növény mögé ültetni.
Függőleges karószerű gyökértörzse van.
Az első évben tőrózsát alkotó tőleveleket hoz. A második évben jelenik meg a virágszára a

szárlevelekkel. Virágzási ideje a június végétől július közepéig terjedő időre esik. Zöldessárga színű összetett ernyővirágzata van, termése barnás színű

ikerkaszat.

Környezeti igényei:
A tápanyagban gazdag, nyirkos talajt és a napos helyet kedveli (bár félárnyékban is megél). Télen a földfeletti része elpusztul, de

tavasszal újra kihajt.

Szaporítása:
Magjait tavasszal (március végén) végleges helyére vagy előnevelés céljából cserépbe vethetjük.
Tőosztásból származó darabjait

márciusban vagy szeptemberben ültetjük el.

Évelő növény, de négy évnél tovább nem érdemes egy helyben tartani, mert a tövek elöregednek. A túl nagy töveket kiszedjük

és szétosztva újra elültetjük.

Hatása:
Vizelethajtó, elősegíti az emésztést.

Felhasználása:
Minden része erősen fűszeres illatú és ízű.
Szárítmányát vegeta

és maggi néven is emlegetik.
Levelét, szárát, magjait fogyasztjuk.
Leveleit friss fogyasztásra, szárításra, fagyasztásra az egész növekedési időszakban folyamatosan

szedhetjük, és levesek, párolt zöldségek, húsok ízesítéséhez használhatjuk fel.
Frissen szedett szárrészeivel szintén leveseket, zöldségételeket salátákat

fűszerezhetünk.
Magvaival is salátákat, önteteket, sajtokat, baromfihúst, burgonyás és paradicsomos ételeket ízesíthetünk.
Magnyerés céljából akkor vágjuk, amikor a

magvak már barnulni kezdenek. Szárral együtt vágjuk és papírzacskóban (hogy a magvak el ne szóródjanak) függesztve szárítjuk.

Forrás: Lestyán - Levisticum officinale
A recept ajánlója ismeretlen.
--- Vissza ---
Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép



Adatvédelem      Jogi nyilatkozat
          Copyright © 2009 evon.hu Minden jog fenntartva.