WEBÁRUHÁZ
  Híreinkből
  Gyógy- és fűszernövények
 
  Babaételek
  Diétás ételek
  Előételek
  Főzelékek
  Gyógy- és fűszernövények
  Húsételek
  Italok
  Karácsonyi ételek
  Köretek
  Levesek
  Mártások, szószok, öntetek
  Mézes receptek
  Pizzák
  Sajtételek
  Saláták
  Sütemények
  Szendvicsek
  Szilveszteri finomságok
  Tengeri falatok
  Tészták
  Tojásos ételek
  Torták
  Vegetáriánus ételek
 
 
Majoránna - Majorana hortensis

A majoránna Délnyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos. Hazánkba a XVI. században

került.

Jellemzői:
Nálunk egyéves fejlődésű, 25-40 cm magasra nő. Szára négyélű, dúsan elágazó. Tojásdad levelei szürkén molyhosak. Virágai fehérek vagy zöldes

rózsaszínűek.

Igényei:
Tápdús, gyorsan felmelegedő, jó vízgazdálkodású talajt, napos fekvésű helyet szeret.
Termeszthető a fűszerkertben és cserépben. Az ablakban

télen cserepesként jól mutat és hasznos is.

Szaporítása:
Márciusban a magjait fóliasátorban vetjük. Palántáit 6-8 heti nevelés után ültethetjük ki a

fűszerkertbe.

Felhasználása:
A friss vagy szárított leveleit elsősorban ételek ízesítésére használjuk. Ilyen célú felhasználása már az ókori Egyiptomban is ismert volt.

Húsos (sertés, szárnyas, hal), tojásos, burgonya ételek közismert fűszere. Jelentős az élelmiszeripari alkalmazása is.
A szárított levelekkel fürdővizet, szobát is

illatosíthatunk.

Hatása:
Szélhajtó, csökkenti a bélpuffadást. Gyulladáscsökkentő. Asztmatikus tünetek esetén is kedvező hatású.

Szedése:
Friss fogyasztásra a

leveleit folyamatosan szedhetjük, szárításra legjobb virágzás előtt. A szárítása kis csomókba kötve, függesztve történik.
A recept ajánlója ismeretlen.
--- Vissza ---
Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép



Adatvédelem      Jogi nyilatkozat
          Copyright © 2009 evon.hu Minden jog fenntartva.