WEBÁRUHÁZ
  Híreinkből
  Gyógy- és fűszernövények
 
  Babaételek
  Diétás ételek
  Előételek
  Főzelékek
  Gyógy- és fűszernövények
  Húsételek
  Italok
  Karácsonyi ételek
  Köretek
  Levesek
  Mártások, szószok, öntetek
  Mézes receptek
  Pizzák
  Sajtételek
  Saláták
  Sütemények
  Szendvicsek
  Szilveszteri finomságok
  Tengeri falatok
  Tészták
  Tojásos ételek
  Torták
  Vegetáriánus ételek
 
 
Menta - Mentha sp.

Sok mentafaj ismert, melyek közül leggyakrabban a borsos mentát és a fodormentát

használjuk.

Borsos menta - Mentha x piperita

Származása:
Természetes előfordulása nem ismert. Több faj spontán keresztezősédéből jött létre (hibrid

faj).

Jellemzői:
60-70 cm magas, sűrű növésű. Évelő. Levelei sötétzöldek, hosszúkásak, csúcsban végződnek, fűrészes szélűek. Szára lilásan elszíneződik. Föld alatti

hajtásrendszere van, gyökérzete sekélyen helyezkedik el.

Környezeti igényei.
Tápanyagban gazdag, nedves talajt igényel. Félárnyékos helyen érzi jól magát.

Melegigényes, nyugalmi időben hidegtűrő (földalatti hajtásrendszere nem fagy el, tavasszal korán kihajt). Túlságos elterjedését megelőzendő célszerű edényben elkülönítve

nevelni.

Szaporítása:
zölddugványozással (nyár közepén),
tőosztással (a tenyészidőben bármikor),
gyökérdugványozással (ősszel).

Ha télen is szeretnénk

friss mentahajtásokhoz jutni:
ássunk ki ősszel néhány tövet,
a gyökereiket ültessük cserépbe, tőzeges komposzt keverékébe,
majd helyezzük el az ablakpárkányon

(belül).

Ápolás:
Száraz időben öntözzük,
Hajtásait rendszeresen vágjuk.

Hatása:
Frissítő, élénkítő, gyomorbántalmak esetén oldja a görcsöket, segíti az

emésztést, megszünteti a puffadást és a hányingert.

Felhasználása:
Kiváló fűszer: ételek, saláták, édességek ízesítésén kívül alkalmas aromás ecetkészítésre is.

Nyáron frissen szedett levelekből készített teája rendkívül frissítő hatású. Ugyancsak melegben nagyon kellemes a borsmentás fürdő, amelyhez célszerűbb illóolaját

használni.

Szedése:
Tavasszal és nyáron folyamatosan, a szükségletnek megfelelően szedjük. A szedés egyben visszavágást is jelent - a fel nem használt hajtásokat

fagyaszthatjuk vagy száríthatjuk.


Valódi fodormenta (Zöld menta) - Mentha spicata var. crispata

Természetes előfordulása ennek a mentafajnak sem

ismert.

Jellemzői:
50 cm magasra is megnövő évelő növény. Levele élénk zöld, a levélcsúcs hegyes, a levéllemez szőrösebb, mint a borsos menta levele. Földbeli

hajtásrendszere van, mellyel gyorsan terjed. Ha nagyobb cserépben vagy valamilyen edényben neveljük, megtakaríthatjuk a féktelen terjedésével kapcsolatos, esetenként

hiábavaló munkánkat.

Környezeti igényei:
Napos vagy félárnyékos helyen, tápanyagban gazdag, nedves talajban érzi jól

magát.

Szaporítása:
Zölddugványozással, tőosztással a borsos mentához hasonlóan.

Ápolás:
Száraz időben öntözés, rendszeres

vágás.

Hatása:
Emésztést serkentő, étvágyjavító, görcsoldó, szélhajtó, frissítő.

Felhasználása:
Frissen szedve jelentős fűszer: köretek, édességek, italok,

fagylaltok, gyümölcsök ízesítésére használhatjuk.
Szárított leveleiből szomjoltó és meghűlés elleni teát készíthetünk és felhasználhatjuk más teakeverékek elemeként is (lásd

Receptek).

Szedése:
Friss felhasználásra folyamatosan.
Szárításra legjobb virágzás előtt.


Egyéb menták

A két leggyakoribb mentafaj mellett újabban

egyre gyakrabban találkozunk jellegzetes ízű, illatú más mentafajokkal is. Ilyenek pl.

Mentha x rotundifolia - almaízű menta.
Mentha x rotundifolia 'Bowles' -

ananászmenta.
Mentha x piperita 'Citrata' - narancsmenta (Levendula- és bergamottmentaként is ismert).

A fűszerkert mutatós növényei lehetnek, leveleiket teának és

fűszerként használhatjuk.

Forrás: Menta - Mentha sp.
A recept ajánlója ismeretlen.
--- Vissza ---
Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép



Adatvédelem      Jogi nyilatkozat
          Copyright © 2009 evon.hu Minden jog fenntartva.