WEBÁRUHÁZ
  Híreinkből
  Gyógy- és fűszernövények
 
  Babaételek
  Diétás ételek
  Előételek
  Főzelékek
  Gyógy- és fűszernövények
  Húsételek
  Italok
  Karácsonyi ételek
  Köretek
  Levesek
  Mártások, szószok, öntetek
  Mézes receptek
  Pizzák
  Sajtételek
  Saláták
  Sütemények
  Szendvicsek
  Szilveszteri finomságok
  Tengeri falatok
  Tészták
  Tojásos ételek
  Torták
  Vegetáriánus ételek
 
 
Kamilla - Chamaemelum nobile

Mediterrán származású növény. Vadon élő változata Franciaországban, Portugáliában honos.

Vadon élő változata egyszerű- a termesztett változat teltvirágú.

Jellemzői:
20-30 cm magasra növő, lágy szárú, évelő növény. Elterülő gyökértörzséből sok kúszóhajtás

fejlődik. Levelei finomak, szeldeltek, szürkés zöldek. Fészkes virágzatú, virágai fehérek. Június közepétől au-gusztusig nyílik.

Környezeti igényei:
Hő- és fényigényes. A

laza, humuszban gazdag talajokat kedveli. Jól tűri a téli fagyokat.

Szaporítása:
Tavasszal vagy ősszel tőosztással szaporítjuk. Töveit (a többi terjedő tövű növényhez

hasonlóan) egy csoportba ajánlatos kiültetni.

Ápolása:
Rendszeresen gyomtalanítsuk. A kellően megerősödött növényeket egészen rövidre; 6-8 cm-re visszavághatjuk -

ilyenkor sűrű szőnyeget alkot.

Hatása:
Gyulladásgátló, görcsoldó, antibakteriális.

Felhasználása:
Teája sokoldalúan hasznosítható:
- ihatjuk gyomor- és

bélgörcsök ellen,
- használhatjuk hajápolásra; fényesítő, szőkítő hatású,
- tehetjük fürdővízbe,
- és arclemosásra is alkalmas.

Szárított levelei jól használhatók

szobaillatosításra.

Szedése:
Szedhetjük csak a virágokat teljes virágzásban. Csomóban állva könnyen befülled, ezért rácson szétteregetve szárítjuk.
Szedhetjük

hajtással, az egész növényt levágva. Csokorba kötjük és függesztve szárítjuk.
A recept ajánlója ismeretlen.
--- Vissza ---
Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép



Adatvédelem      Jogi nyilatkozat
          Copyright © 2009 evon.hu Minden jog fenntartva.