WEBÁRUHÁZ
  Híreinkből
  Gyógy- és fűszernövények
 
  Babaételek
  Diétás ételek
  Előételek
  Főzelékek
  Gyógy- és fűszernövények
  Húsételek
  Italok
  Karácsonyi ételek
  Köretek
  Levesek
  Mártások, szószok, öntetek
  Mézes receptek
  Pizzák
  Sajtételek
  Saláták
  Sütemények
  Szendvicsek
  Szilveszteri finomságok
  Tengeri falatok
  Tészták
  Tojásos ételek
  Torták
  Vegetáriánus ételek
 
 
Tárkony - Artemisia dranunculus L.

Közismert és keresett aromás fűszernövény. Két változata van:
- Francia tárkony

(Artemisia dranunculus L.)
- Orosz tárkony (Artemisia dranunculus L. var. redowsky)
Mindkét tárkony évelő növény, 60-80 cm magasra nőnek, terjedő tövűek, dús

gyökérzetük van, gyökértarackot is nevelnek, a száruk megfásodik. Az orosz tárkony erőteljesen tarackol, jóval igénytelenebb, teljesen fagytűrő, az aromája kevésbé finom.

Levelei keskenyebbek, puhábbak, világosabb zöldek, nem fényesek.
Magyarországon a francia tárkony a kedveltebb, főleg ezt termesztik. Illatanyagban gazdagabb, aromája

finomabb.
Észak- és Közép-Ázsia, a Kaukázus és a Távol-Kelet növényei. Hazánkban vadon nem fordulnak elő.

Igényei:
Fény-, meleg, víz- és tápanyagigényes. A túl

nedves, levegőtlen talajon nem él meg. Legkedvezőbb számára a középkötött, tápanyagban gazdag talaj és a védett, napos fekvés. A francia tárkony tövét nem árt télre takarni

(szalmával vagy lombbal és fenyőgallyal).
Jól fejlődik nagyobb méretű cserépben is.

Szaporítása:
A francia tárkony magvetéssel nem szaporítható. Erre a célra május

- júniusban a gyökérsarjait használjuk (ezeket 50 x 50 cm-es távolságra ültetjük el). Szaporíthatjuk ősszel vagy kora tavasszal az idősebb tövek szétosztásával is. (A töveket

kiemel-jük, 5-8 darabra szétosztjuk, és a tőrészeket 12-15 cm mélyre elültetjük, a megeredésig rendszeresen öntözzük). Szaporítható zölddugványokkal

is.

Felhasználása:
Frissen, szárítva és mélyhűtve. Aromáját az ecetekben és olajokban is kitűnően megőrzi.
Jó ízesítője a hal- és húsételeknek (csirke, pulyka,

sertés), sa-látáknak, paradicsomnak és burgonyának.
Friss felhasználáshoz legjobbak a hajtásvégek vagy levelek, melyeket a növekedési időszakban folyamatosan

szedhetünk. Tartósításhoz virágzás előtt szedjük. A szárított tárkonyt lehetőleg légmentesen tartsuk.

Gondozás:
Amennyiben túl hosszú ideig tartjuk egy helyen, az

aromatartalom jelentős csökkenésével számolhatunk. Ezért helyes, ha 3-4 év után a töveket felszedjük, szétosztjuk, és a szükséges mennyiségű töveket új helyre

elültetjük.
Előfordulhat, hogy a tárkonyrozsda nevű betegség megtámadja. Réztartalmú vagy szerves gombaölő szerrel védekezhetünk ellene.

Forrás: Tárkony - Artemisia dranunculus L.
A recept ajánlója ismeretlen.
--- Vissza ---
Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép



Adatvédelem      Jogi nyilatkozat
          Copyright © 2009 evon.hu Minden jog fenntartva.