|
|
|
Kavart tészta (nyomózsákhoz)
Hozzávalók: 25 dkg cukor, 25 dkg vaj, 40 dkg liszt, 3 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg darált mandula
A cukrot és a vajat keverjük egymással habosra, azután dolgozzuk bele a tojásokat is. Amikor mindezt simára kevertük, adjuk hozzá a vaníliát és a mandulát is. A lisztát szitán át adaguljuk, és ha a masszát jól összedolgoztunk, akkor töltsük az egészet nyomószáka, és sütőpapírra nyomjunk belőle tetszés szerinti formákat. Dióval, pisztáciával vagy aszalt gyümölcsdarabkákkal díszíthetjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük ki.
Elkészítés: kb. 40 perc
Energiaérték: kb. 85 kcal/db
Habcsókmassza (habcsókhoz)
Hozzávalók: 4 tojás fehérje, 20 dkg cukor, 1 kiskanál citromlé és attól függően, hogy milyen ízűt szeretnén, 20 dkg darált dió, vagy mogyoró, vagy kókuszreszelék...
A tojásfehérjéből verjünk kemény habot és adjuk hozzá a cukrot és a citromlét. Dolgozzuk jól össze, majd adjuk hozzá a diót, mogyorót, vagy kókuszt. Két kiskanál segítségével ügyeskedjünk halmokat a sütőpapírral bélelt tepsibe, és 150 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig süssük őket. Miután kivettük őket, hagyjuk teljesen kihűlni, és csak azután nyúljunk hozzájuk.
Elkészítés: kb. 25 perc
Energiaérték: kb. 50 kcal/db
Porhanyós tészta (kekszekhez)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg cukor, 30 dkg vaj, 1 tojás, 1 kiskanál sütőpor
A hozzávalókat gyorsan összedolgozzuk, majd fóliába csavarjuk és egy jó óra hosszára betesszük a hűtőbe pihenni. Amikor már jól kipihente magát, akkor kb. fél centi vastagságúra kinyújtjuk, és formákra szaggatjuk, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk, és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütünk. Kihűlés után kedvünkre cicomázhatjuk.
Elkészítés: kb. 40 perc
Energiaérték: kb. 150 kcal/db
Omlós csokoládés linzer (diabetikus)
Hozzávalók kb 48 adaghoz: 12-13dkg vaj vagy light margarin, csipetnyi só, 10dkg édesítőszer, 1/2 teáskanál folyékony édesítőszer, 1 tojás, 10dkg búzaliszt, 10dkg teljes kiőrlésű finom búzaliszt, 1 teáskanál sütőpor, 7-8dkg kókuszreszelék, 12-13dkg diabetikus csokoládé, 1dkg kókuszzsír (reformboltból)
Elkészítés: A puha vajat, vagy margarint a sóval és a kétféle édesítőszerrel robotgép habverőjével krémesre kikeverjük. Beledolgozzuk a tojást, majd evőkanalanként hozzáadjuk a sütőporral és a kókuszreszelékkel elvegyített kétféle lisztet.
A tésztát először kétfelé, majd 24-24 egyforma darabra osztjuk. A darabokból golyókat formálunk, és lisztbe mártott széles fogú villával kissé laposabbra nyomjuk. A korongokat két, sütőpapírral kibélelt repsibe helyezzük, és előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 15-18 percig sütjük. Rácsra szedve hűlni hadjuk.
Kisméretű tálban, forró vítfürdőben a darabokra tört vagy felaprított diabetikus csokoládét a kókuszzsírral megolvasszuk. A kihűlt süteményeket kb. harmadrészig a folyékony csokoládéba mártjuk, majd rácsra téve lecsöpögtetjük és száradni hadjuk.
Elkészítési idő kb. 1 óra, darabonként kb. 270 joule-t(60kalóriát), 1g fehérjét, 4g zsírt, 6g szénhidrátot tartalmaz.
|
forrás: www.szantal.hu
|
|
|
|
|
|
Ajánljuk
|
|
|
ADVENTI KALENDÁRIUM
|
Online karácsonyi rádió
|
Hallgasson bele a legjobb karácsonyi zenékbe!
|
|
|
|