Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat


Fókuszban az egészség

Napjainkban sokat hallani arról, hogy a táplálkozásnak, életmódnak milyen fontos szerepe van az egyes betegségek megelőzésében, illetve a már kialakult kóros állapotok javításában, gyógyításában.

Sajnos Magyarország világviszonylatban élen jár a szív-érrendszeri és a daganatos megbetegedések számával.
Az egészségükkel törődők sokszor nem tudják, hogy kihez forduljanak az egészségmegőrzéssel és a helyes táplálkozással kapcsolatos kérdéseikkel . Elfogadnak olyan tanácsokat is , amelyek a későbbiek során nem hogy segítenék, de kifejezetten rontják a szervezetük általános állapotát.
Dietetikus-táplálkozási szakemberként ebben szeretnék Önöknek segíteni az alábbi tanácsokkal.

 • Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, nyersanyagból állítsuk össze az étrendünket. Bátran próbáljunk ki új recepteket, kóstoljunk meg újfajta ételeket ! A változatos étrend biztosítja a szervezetünk számára fontos tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat.
 • Az ételek elkészítéséhez a zsiradékok közül válasszuk a növényi eredetű olajat és margarint. Ezek nem tartalmaznak koleszterint. Az elkészítési módok közül alkalmazzuk a gőzölést, párolást, alufóliában, sütőzacskóban, teflonedényben, cserépedényben történő sütést, zsiradék hozzáadása nélkül. Ezáltal csökkenthetjük az ételek zsírtartalmát. A rántás helyett sűrítsük ételeinket habarással, liszttel hintéssel.
 • Kevés sót használjunk az ételek elkészítéséhez., utólag már ne sózzunk ! A zöldségek már tartalmaznak nyers állapotban is Nátriumot , felesleges a további bevitel. Használjunk tengeri sót, jódozott sót, csökkentett Nátrium-tartalmú sót, természetes fűszernövényeket az ízesítéshez. Kerüljük a konzerv, félkész-, kész ételek gyakori fogyasztását, ugyanis ezek szintén sok Nátriumot tartalmaznak. Ügyeljünk a kisgyermekek ételeinek a sózására is, mert az így megszerzett ízlés kihat a későbbi életre .
 • Az étkezés befejező fogásaként, hetente legfeljebb egyszer fogyasszunk édességet, süteményt. Kerüljük a túlzott cukorbevitelt. Cukor helyett inkább használjunk mézet, természetes édesítőszert / Stevia / . A szörpök, üdítőitalok helyett fogyasszunk frissen préselt zöldség-, gyümölcsleveket !
 • Fogyasszunk naponta fél liternyi tejet, tejterméket! Válasszuk a csökkentett zsírtartalmú fajtákat .
 • Kerüljön naponta az asztalra teljes kiőrlésű kenyér, gabonafélék / barna rizs, tönkölybúza, köles, hajdina /.Készítsünk inkább burgonyából, párolt zöldségekből, salátából köretet.
 • Naponta négyszer-ötször fogyasszunk nyers gyümölcsöt, zöldséget; párolt zöldséget, főzeléket.
 • Fontos a napi többszöri kisétkezés ! Próbáljuk egyenletesen elosztani a napi ételmennyiséget. Étkezzünk nyugodt körülmények között, az ételt jól megrágva. Lehetőség szerint minden nap azonos időpontban.
 • A szomjúság oltására fogyasszunk, tiszta vizet, ásványvizet, teát, frissen préselt gyümölcs-, zöldséglevet.
 • Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem ! Fontos a mértékletesség .
  Bőséges fogyasztásra javasolt élelmiszerek: gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, zsírszegény tej és tejtermékek, hal, továbbá a barnakenyér és a burgonya.
  Mérsékelt fogyasztásra javasolt élelmiszerek: sovány húsok és húskészítmények, zsíros tejtermékek, zsiradékok /célszerű zsír helyett olajat, vaj helyett margarint használni/, tojás, tészta, szárazhüvelyesek.
  Kerülni javasolt élelmiszerek: édességek, fagylalt, cukrozott készítmények /befőtt, lekvár/, zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukros üdítők, só, tömény italok, sör, bor.
 • A helyes táplálkozás mellett fontos a rendszeres testmozgás / akár heti 3* 1/ 2 óra séta /,a dohányzás, az alkohol fogyasztás mellőzése, valamint a kávé fogyasztás mérséklete, elhagyása.


Tegyen az egészségéért ! Ehhez kívánok sok sikert és kitartást !

Üdvözlettel: Dormánné Brigitta dietetikus

Ajánljuk


Felhőkép


Küldj egy névnapi képeslapotnevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.