|
|
|
Zamatos turbolya - Anthriscus cerefolium |
|
|
Igen kellemes, fűszeres, az ánizsra emlékeztető zamata van, melyet az utóbbi
időkben újra felfedeztünk.
Délkelet-Európából származik. Egy változata az Anthriscus cerefolium varietas trichospermus vadon, akácosokban, utak, kerítések mentén
nálunk is megtalálható.
Jellemzői:
40-45 cm magas egynyári növény. Csipkézett, sötétzöld levelei vannak Ernyős virágzata fehér színű.
Környezeti
igényei:
Közepes tápanyagtartalmú, nyirkos talajon, félárnyékos helyen érzi jól magát. Napos, száraz helyen hamar felmagzik.
Szaporítása:
Március végén - április
elején vetjük a magjait állandó helyre, 20 cm-es sortávolságra. Kelés után 20-25 cm távolságra egyeljük.
Cserépben is tarthatjuk, de fontos tudnivaló, hogy az átültetést (így a
cserépbe ültetést is) csak nagyon fiatal korban viseli el.
Ápolása:
Száraz időben ajánlatos öntözni.
A virágzatot még a kifejlődésük előtt vágjuk le, így zöld hajtásokat
hoz és nem magzik fel. A friss zöld folyamatosságát úgy is biztosíthatjuk, ha szakaszosan, 3-4 hetenként vetjük.
Felhasználása:
A konyhában levesekhez,
mártásokhoz, salátákhoz, hal- és tojásételekhez, húsokhoz használhatjuk. Az aromaanyaga hamar elillan, ezért csak a főzés végén kerüljön az ételbe. Fűszervajat is
ízesíthetünk vele. Erre a célra friss zsenge levelek a legjobbak, de jól használhatók a fagyasztással tartósított levelek is.
Szárított levelei helyet kaphatnak szobaillatosító
keverékekben.
Teája emésztőszervi, légzőszervi megbetegedéseknél lehet hasznos.
A szárított leveleit zárt dobozban tároljuk.
Szedése:
A külső, fiatal leveleket
szedjük, a középsők tovább hajtanak.
Forrás: Zamatos turbolya - Anthriscus cerefolium
|
|
|
--- Vissza ---
|
|
|
Ajánljuk
|
|
Most megy a TV-ben:
|
|
|
|