Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat

eszközök:

Kávéval a májrák ellen
A rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a májrák kockázatát - mutatták ki európai és japán kutatók. Összességében az derült ki, hogy a kávéfogyasztóknál 41 százalékkal kisebb az esélye a májrák kialakulásának, mint azoknál, akik sosem isznak kávét.

A kismérték? vagy mérsékelt kávéfogyasztás (háromnál kevesebb csészényi naponta) esetén a kockázat csökkenése átlagosan 30 százalék. Ezzel szemben a nagymérték? kávéfogyasztás, azaz naponta 3 csészénél több, 55 százalékos kockázatcsökkenést eredményez. A kutatást eredményét az a tény is alátámasztja, hogy mind a dél-európai, mind a japán vizsgálatok a kockázatcsökkenést igazolták, pedig Dél-Európában a kávézás rendkívül elterjedt szokás, ezzel szemben Japánban jóval kevesebben és ritkábban élnek e szenvedélynek.

Hogy mi az összefüggés a kávéfogyasztás és a májrák kockázatának csökkenése között, még további kutatásra vár. Egyel?re csak annyit tudni az állatkísérletek alapján, hogy bizonyos összetev?k a kávéban azokat a káros enzimeket blokkolják, amelyek közrejátszanak a májrák kialakulásában. A májrák miatti halálesetek a harmadik helyen állnak a daganatos halálozási okok között a világon a tüd?- és a gyomorrák mögött. Ez azt jelenti, hogy 2002-ben 600 ezren haltak meg májrákban a Földön.

Egy hónappal korábban arról számoltak be japán kutatók, hogy napi 2-3 három csésze kávé elfogyasztása felére csökkenti a vastagbélrák kockázatát n?knél.
Nyomtatható változat

Megosztás a Facebook-on

Ajánlja a cikket
--- visszalépés ---
forrás: ma.hu
Ajánljuk


Felhőkép


Küldj egy névnapi képeslapotnevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.