Az anyatej jelent?s mennyiségben tartalmaz véd? anyagokat, amelyek hatására a szoptatós csecsem?k ritkábban kapnak el betegségeket / légúti megbetegedések, húgyúti fert?zés, bélfert?zés… /, valamint a kialakult betegség enyhébb lefolyású, mint tápszeres társaiknál.
Az étel-, és els?sorban a tehéntej allergia kialakulásához vezethet a túl korán bevezetett tehéntej fogyasztása. A korai tehéntej adása szerepet játszhat az inzulinfügg? cukorbetegség kialakulásában is.
Az anyatejes és mesterségesen táplált csecsem?k szellemi fejl?dése szintén különbséget mutat.
Ez azon létfontosságú zsírsavak miatt alakul ki, amelyek a központi idegrendszer és a retina felépítésének és m?ködésének zavartalan kifejl?déséhez szükségesek.
A szoptatás során az anya és gyermeke között szorosabb, bens?ségesebb kapcsolat alakul ki.
Az anyatejes táplálás biztonságos, kényelmes, a babák friss, megfelel? h?mérséklet? tejhez jutnak.
A 4-6 hónapig tartó szoptatás csökkenti a vashiányos vérszegénység kialakulásának kockázatát.
A csecsem? számára a legideálisabb, ha 4-6 hónapos koráig anyatejet kap. Az ételek bevezetése után is szoptassunk tovább, amíg lehetséges.
Dormánné Szabó Brigitta dietetikus
|