A tavaszi permetezéshez számtalan saját kez?leg el?állított permetlevet tudunk felhasználni, amelyek környezetbarátok és csak természetes anyagot tartalmaznak. Akár a legkisebb kertben is fel tudjuk használni ezeket a szereket.
Készíthetünk trágyalevet, f?zetet, vagy forrázatot, de akár hideg vizes kivonatot is.
A trágyaléhez friss vagy szárított növényeket használjunk fel, amelyeket aprítsunk fel, majd egy fa vagy cserépedénybe szórjuk bele és öntsük fel es? vagy lágy vízzel. A csapvíz nem jó, mert már eleve vegyszerrel kezelt.
1 kg friss növényre 10 liter vizet számítsunk, a szárított növényeknél 200 g drogra öntsünk 10 liter vizet. Az erjedés egy két nap múlva beindul, és kb. két hét szükséges a teljes erjedéshez.
Naponta kétszer keverjük át az edény tartalmát hogy oxigént juttassunk a folyadékba, és mivel az erjedés során er?s szagok képz?dnek keverjünk hozzá zeolitot vagy bazaltlisztet, ami megköti a kellemetlen szagokat. A trágyaléhez a legjobb a fahordó, de ha ez nincs, a kerámia vagy zománc edény is megteszi, de ne használjunk fém vagy m?anyag edényt.
Az elkészült levet még tovább kell hígítani 1:20 arányban, vagyis egy rész permetéhez 20 liter es?vizet keverjünk.
A permetlevet kora reggel juttassuk ki a talajra soha ne a növények leveleire, vagy ha levéltrágyaként szeretnénk alkalmazni, akkor hígítsuk 1:50 arányban.
A f?zeteknél aprítsuk, fel a növényeket majd áztassuk be ?ket 24 órára hideg es?vízbe, és csak ezután kezdjük el f?zni zománcos edénybe ?ket. A f?zési id? kb. 20-30 perc, majd kih?lés után sz?rjük lesz edény tartalmát, és ha szükséges hígítsuk fel. A visszamaradt növényi anyag mehet, a komposztba a lével pedig öntözzük meg növényeinket.
A forrázatnál szintén be kell áztatni a növényeket 24 órára hideg vízbe ám ezután nem, f?zzük, hanem leforrázzuk ?ket, majd hagyjuk állni kb. 10 percig és utána sz?rve és leh?tve használjuk fel.
És végül a hideg vizes kivonat, amikor a növényeket 24 órára hideg es?vízbe áztatunk, vagy ha szükséges 3 napig is állni hagyjuk, majd miel?tt erjedésnek indul, lesz?rjük és használjuk fel.
Bio permetlevelet készíthetünk csalánból, macskagyökérb?l, kamillából, fokhagymából, körömvirágból és más gyógynövényekb?l.
|