Az almaecet csodás gyógyító hatásáról már nagymamáinktól is hallhatunk, hiszen régen számtalan betegségre alkalmazták. Akár mi magunk is készíthetünk almaecetet, amihez el?ször is szükségünk lesz egy erjeszt? edényre. Erre a célra ideális lehet egy nagyobb hasas üveg, vagy agyag kancsó.
Szükségünk lesz még almamustra, vagy almaborra, amelybe megkezd?dik az ecetképz?dés.
Az almaecet alapja a jó min?ség? almák, ezeket alaposan kell kiválogatni. A legjobb, ha mustalmát tudunk erre a célra beszerezni, amelynek magas a cukor és savtartalma. Ha van, rá mód szerezzünk bio almát, amelyr?l biztosra tudjuk, hogy környezet barát módón megm?velt fáról származik, és nem permetezték agyon vegyszerekkel és nem kapott m?trágyát.
Fontos a tisztaság, épp ezért csak olyan almát használjunk fel, amely teljesen sérülés mentes és felhasználás el?tt alaposan tisztítsuk meg a portól és kosztól a gyümölcsöket. Ha egy alma már rothadásnak indult, ne gondoljuk, hogy csak kivágjuk a sérült részt, a többit pedig felhasználjuk, mert a rothadási folyamat már az egész gyümölcsre kiterjedt.
A következ? lépés a préselés!
Ehhez gyümölcsprésre van szükségünk, vagyis a jól bevált házi gyümölcsprést kell el?venni. Ha készen vagyunk, az összes alma préselésével már mégis van az almamust, alapja amely már önmagában is finom ital.
Fontos a kipréselt must ne érintkezzen vassal, vagy acél edénnyel. Ezután már csak az alkoholos erjedést kell beindítani, amelyért az éleszt? a felel?s, amely az alma cukortartalmát alakítja át alkohollá. A folyamat során széndioxid gáz képz?dik, és h? szabadul fel. Az ecet min?ségét az erjesztésre szánt alma cukortartalma és a must alkohol tartalma fogja befolyásolni.
A borászati szaküzletekben vehetünk speciális söréleszt?t ( Saccharomyces cerevisiae) 5 liter musthoz érdemes 1 gr söréleszt?t adagolni. Az éleszt? gombák szaporodása nagyban függ a h?mérséklett?l is, az optimális h?mérséklet 18 fok körül van. Aki nem jut, hozzá a söréleszt?höz tegyen kenyérdarabot mustba, hiszen abban is van éleszt?. Ezután az erjeszt? edényt zárjuk le légmentesen, viszont a széndioxidnak ki kell valahogy kerülnie az üvegb?l, ezért jó, ha egy lufival zárjuk le az edényt, száját, így ha megn? a széndioxid a lufi tágulásával helyet kap.
Ha sikerült az mustkészítés három-négy hét elteltével elkészülhet az almaecet. A kész ecet alkohol tartalmát megmérhetjük speciális eszközökkel, amelyeket szintén borászati szaküzletben szerezhetünk be.
A mustból úgy lehet ecetet készíteni, ha veszünk ecetágyat. A kész mustról le kell szedni az éleszt?habot, és a mustot átkel önteni egy lapos üvegbe, úgy hogy minél nagyobb felületen, érintkezzen a leveg?vel.
Ezután hozzáadunk egy kis ecetágyat és lefedjük egy tiszta vászonkend?vel. Meleg helyen hagyjuk állni legalább két-három hétig, így beindul az ecetképz?dés. Az erjedés optimális h?mérséklete 26-30 fok.
Ha elkészült az ecet sz?rjük le és töltsük át egy tiszta üvegbe. Az így elkészült ecetet tartsuk sötét h?vös helyen, és fogyasszunk bel?le napi egy két kanállal vízbe keverve.
|