Magassága 1-3,5 m és 6 m közötti is lehet. vagy kisebb termet? lombhullató fának min?sül. A hideget is jól t?ri, Szibériában a -40°C-os h?mérsékleten károsodás nélkül él.
Termése narancssárga lédús bogyó (6-15 mm átmér?j?), ami szeptembert?l borítja a hajtásokat. Érése - fajtától függ?en - augusztus vége - október között zajlik le.
Törzse alacsonyan ágazik el, tövisekkel borított ágai ezüstösek, pikkelyszer? sz?rökkel fedettek A homoktövis viszonylag hosszan fejl?dik, a negyedik-hatodik évben kezd el teremni.
Védett növény, eszmei értéke 10.000 Ft. A homoktövis régebben több helyen is el?fordult hazánkban, f?leg a Szigetközben voltak nagyobb állományai. Napjainkban egyedül Újpest határában élnek természetes populációi.
Ez tette indokolttá, hogy Káposztásmegyeren védetté nyilvánítsák utolsó magyarországi él?helyét. A védett terület a Pestet keletr?l és északról szegélyez? rákosi homok puszták egyik utolsó maradványa, amely azel?tt a mai Városligetig és a Népligetig ért.
Napjainkban autóutak mentén telepítik, színfoltot adva ezzel az egyhangú pályarendszereknek.
Felhasznált része:
A homoktövis bogyói hullásra nem hajlamosak, egész télen, a fán maradnak. Els?sorban nem frissen, hanem feldolgozva fogyasztják, így dzsem, bor, ivólé, lik?r, zselé, s?t olajtermék is készül bel?le.
A homoktövis gyümölcse gazdag vitaminokban, ásványi sókban.
Hatásai:
Els?sorban immuner?sít? és sejtépít? C-vitamin forrása miatt, ( 10x több benne, mint a paprika, paradicsom, eper, kiviben ) de emellett B1-, B2- és E-vitamint is tartalmaz.
Magas az olajtartalma, így gyulladások ellen, fekélyek ken?cseiben használják, s?t hatásos a korai érelmeszesedés kezelésére is.
El?segíti a sebek hámosodását és a gyógyulását. Jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkent?. Javítja a szívm?ködést, gátolja bizonyos tumorok növekedését, enyhíti a rákos betegek sugárterápiája által kiváltott sugárkárosodásokat, gyógyítja a gyomor- és nyombélfekélyt, gyógyítja az égési és fagyási sebeket, b?rfert?zéseket, a fogínygyulladást, gátolja a kezd?d? hajhullást és a korai ráncosodást.
Zsíroldó hatású, ezért rendszeres használata segít az optimális testsúly megtartásában.
Alkalmazások:
Terméseit és a bel?lük el?állított készítményeket az élelmiszeriparban, a kozmetikai termékek gyártása terén és a gyógyászatban használják fel. Élelmiszeripari termékeket: rostos ivólevet, dzsemet, lekvárt, szörpöt, kompótot.
A leveleib?l f?zött tea általános roboráló hatással rendelkezik. A frissen szedett bogyók tízszer annyi C-vitamint tartalmaznak, mint a citrom.
Ezen kívül B-, E-, F-vitamin-, mikroelem-, Ca-, Mg-, Zn-, karotinoid-, zsírosolaj-tartalma együttesen alkotják biológiailag kedvez? hatását.
Az érett terméseket a vitamin meg?rzése céljából azonnal fel kell dolgozni vagy mélyh?téssel tárolni.
A bogyók nyersen vagy préselve és mézzel édesítve fogyaszthatók.
Ajánlott napi adagja:
Naponta többször 10gramm nyers termés, vagy annak megfelel? préselt lé, olaj vagy kivonat.
|