|
|
A hónap gyümölcse: az alma
|
|
|
Az alma a rózsa-félék családjába tartozik, már a rómaiak is ismerték és fogyasztották.
Számos fajtája ismert, a nyári almától a késő őszi fajtáig, amely télen kapja meg igazi zamatát.
Jelentős vitamin és ásványi anyag forrás.
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A vitamint, B vitamin komplexet, C vitamint.
Az alma kiváló gyógyhatással rendelkező gyümölcs, a benne levő ásványoknak köszönhetően.
Magas pektin tartalmú, amely vízben oldódó rost, segíti az emésztést, a méreg anyagok ürülését a szervezetből.
Az alma magas savtartalmú, ennek köszönhetően almabor is készíthető belőle.
Az almaecet közismertebb termék, saláták, ételek ízesítésére ajánlott, segít az érelmeszesedésben szenvedőknek is. Az almaecet jól használható ízületi megbetegedések esetén, gyulladáscsökkentő hatásának megfelelően.
Az alma emésztés segítő tulajdonsága mellett rendelkezik vér-, vese-, és májtisztító hatással is.
Fogyaszthatjuk nyersen, salátának, kompótnak elkészítve. Főzhetünk, süthetünk belőle különböző ételeket.
A frissen préselt almalé, akár más gyümölcs-, zöldséglével keverve kitűnő üdítő és méregtelenítő hatású.
Almaecetet készíthetünk házilag is. A kicentrifugázott almalevet tegyük üvegbe és hagyjuk meleg helyen. Néhány nap alatt megerjed, majd letisztul. Ezután szűrjük le és már ihatjuk is.
Fogyasszon naponta almát az egészsége megőrzéséért!
Váljék kedves egészségükre!
Dormánné Szabó Brigitta dietetikus
|
|
Előző hónapok gyümölcsei/zöldségei:
|
|
|
Ajánljuk
|
|
|
ADVENTI KALENDÁRIUM
|
Online karácsonyi rádió
|
Hallgasson bele a legjobb karácsonyi zenékbe!
|
|
|
|