|
|
A hónap zöldsége: a sütőtök
|
|
|
Október végén már-már hagyománnyá válik hazánkban is a töklámpás faragás, amely jó móka kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
De miből is készül? Ismerjük meg a sütőtök táplálkozás élettani jelentőségét!
A sütőtök hazája Dél-Amerika.
Jelentős mennyiségű béta-karotin, A-, B-, C-vitamin, kalcium, foszfor és magnéziumforrás.
A béta-karotin, C-, és E- vitamin antioxidáns hatású, amely a szervezetben lévő szabad gyökök megkötésében vesz részt. Ezáltal segíti a rákos betegségek megelőzését.
Fogyasztásával csökkenthető az érelmeszesedés és a prosztata betegségek kialakulása.
A sütőtök magas A- vitamin tartalmának köszönhetően nyugtatja, hidratálja a bőrt és kedvező hatású a pattanásos bőrre. Kiváló arcpakolást készíthetünk belőle.
Mivel könnyen emészthető és ritkán okoz allergiát, csecsemők számára az anyatej mellett értékes kiegészítő táplálék.
Magas cukortartalma miatt cukorbetegek számára nem ajánlott a fogyasztása.
A tökmag jelentős vas, foszfor, kálium, magnézium és cinkforrás.
A természetgyógyászatban a tökmagot a férgek ellenszereként hsználják, mivel hashajtóhatású.
A sütőtöklé szintén fontos vitamin, ásványi anyag és rostforrás. Különösen az őszi-téli megfázásos időszakban célszerű fogyasztani immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt.
Bátran fogyasszunk belőle minél többet, változatos formákban elkészítve!
Váljék kedves egészségükre!
Dormánné Szabó Brigitta dietetikus
|
|
|
Ajánljuk
|
|
|
ADVENTI KALENDÁRIUM
|
Online karácsonyi rádió
|
Hallgasson bele a legjobb karácsonyi zenékbe!
|
|
|
|