Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat
 <-->

A hónap zöldsége: a sütőtök


Október végén már-már hagyománnyá válik hazánkban is a töklámpás faragás, amely jó móka kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
De miből is készül? Ismerjük meg a sütőtök táplálkozás élettani jelentőségét!


A sütőtök hazája Dél-Amerika. Jelentős mennyiségű béta-karotin, A-, B-, C-vitamin, kalcium, foszfor és magnéziumforrás. A béta-karotin, C-, és E- vitamin antioxidáns hatású, amely a szervezetben lévő szabad gyökök megkötésében vesz részt. Ezáltal segíti a rákos betegségek megelőzését. Fogyasztásával csökkenthető az érelmeszesedés és a prosztata betegségek kialakulása. A sütőtök magas A- vitamin tartalmának köszönhetően nyugtatja, hidratálja a bőrt és kedvező hatású a pattanásos bőrre. Kiváló arcpakolást készíthetünk belőle. Mivel könnyen emészthető és ritkán okoz allergiát, csecsemők számára az anyatej mellett értékes kiegészítő táplálék. Magas cukortartalma miatt cukorbetegek számára nem ajánlott a fogyasztása. A tökmag jelentős vas, foszfor, kálium, magnézium és cinkforrás. A természetgyógyászatban a tökmagot a férgek ellenszereként hsználják, mivel hashajtóhatású. A sütőtöklé szintén fontos vitamin, ásványi anyag és rostforrás. Különösen az őszi-téli megfázásos időszakban célszerű fogyasztani immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt. Bátran fogyasszunk belőle minél többet, változatos formákban elkészítve!

Váljék kedves egészségükre!
Dormánné Szabó Brigitta dietetikus
Ajánljuk


Felhőkép
ADVENTI KALENDÁRIUM

Online karácsonyi rádió
Hallgasson bele a legjobb karácsonyi zenékbe!





Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.