Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat


Nemzetek ételei


Ahány kultúra, annyi étkezési szokás. Ezen cikksorozattal szeretnénk kicsit megfűszerezni a kedves látogatók mindennapjait. Hónapról hónapra kis betekintőt nyújtunk a különböző országok gasztronómiájába.

A táncoló dervisek hazája Törökország

A török gasztronómia páratlan ízvilággal rendelkezik. A húsos ételek közül leggyakrabban az utcai árusoknál kapható döner kebabbal találkozunk. Ez egy kardszerű nyársra húzott csirke-, vagy marhahús, amelyet hátulról folyamatosan gázlángon pirítanak. Vékony szeleteket vágnak belőle, amelyet kerek lepénybe helyezett formában árulnak kevés salátával. Jellegzetes ételeik a darált marhahússal töltött padlizsán, paprika, paradicsom, cukkini különböző formákban elkészítve.

A manti elnevezésű török ravioli apró húsgolyókkal elkészített, olvasztott vajjal lelocsolt étel. A halakat kedvelők speciális haléttermekben juthatnak ezen finomságokhoz. A köfte rúd formában elkészített, faszénen sütött marhafasírt. Jellegzetes levesük a mercimek corbasi, sűrű lencseleves, megcitromozva friss kenyérrel a legfinomabb. Az édességek közül kóstoljuk meg a mézzel, dióval, mogyoróval készített baklavát és más ínyencségeket. Az italok közül feltétlenül fogyasszunk cay-t, ez egy török fekete tea. Szamovárban készítik el, kerek felül fogantyús tálcán szervírozzák két szem kockacukor és kiskanál kíséretében. A turista változata az almatea. Törökországban járva a látványosságok mellett "merüljünk el az ízek kavalkádjában is " !

Dormánné Szabó Brigitta
/ Forrás: Mediterrán utazások /


További nemzetek ételei:  
Grg
Spanyol
Ajánljuk


Felhőkép


Küldj egy névnapi képeslapotnevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.