|
|
|
Ahány kultúra, annyi étkezési szokás.
Ezen cikksorozattal szeretnénk kicsit megfűszerezni a kedves látogatók mindennapjait.
Hónapról hónapra kis betekintőt nyújtunk a különböző országok gasztronómiájába.
A táncoló dervisek hazája Törökország
A török gasztronómia páratlan ízvilággal rendelkezik.
A húsos ételek közül leggyakrabban az utcai árusoknál kapható döner kebabbal találkozunk.
Ez egy kardszerű nyársra húzott csirke-, vagy marhahús, amelyet hátulról folyamatosan gázlángon pirítanak. Vékony szeleteket vágnak belőle, amelyet kerek lepénybe helyezett formában árulnak kevés salátával.
Jellegzetes ételeik a darált marhahússal töltött padlizsán, paprika, paradicsom, cukkini különböző formákban elkészítve.
A manti elnevezésű török ravioli apró húsgolyókkal elkészített, olvasztott vajjal lelocsolt
étel.
A halakat kedvelők speciális haléttermekben juthatnak ezen finomságokhoz.
A köfte rúd formában elkészített, faszénen sütött marhafasírt.
Jellegzetes levesük a mercimek corbasi, sűrű lencseleves, megcitromozva friss kenyérrel a legfinomabb.
Az édességek közül kóstoljuk meg a mézzel, dióval, mogyoróval készített baklavát és más ínyencségeket.
Az italok közül feltétlenül fogyasszunk cay-t, ez egy török fekete tea. Szamovárban készítik el, kerek felül fogantyús tálcán szervírozzák két szem kockacukor és kiskanál kíséretében.
A turista változata az almatea.
Törökországban járva a látványosságok mellett "merüljünk el az ízek kavalkádjában is " !
Dormánné Szabó Brigitta
/ Forrás: Mediterrán utazások /
|
|
További nemzetek ételei:
|
|
|
Ajánljuk
|
|
|
|
|
|