Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat


Nemzetek ételei


Ahány kultúra, annyi étkezési szokás. Ezen cikksorozattal szeretnénk kicsit megfűszerezni a kedves látogatók mindennapjait. Hónapról hónapra kis betekintőt nyújtunk a különböző országok gasztronómiájába.

A görög étkek

Néhány héttel ezelőtt még a vakációt töltöttük.
A hűvös, esős időben nosztalgiával visszatekintve nézzük meg, mit is fogyasztanak a görög emberek. Görögországban a különböző ünnepek el sem képzelhetők finom, ízletes ételek és borok nélkül. Az étkezés egy nyugodt, többórás társasági, családi összejövetel, ahol többféle előétel, főétel, saláta, desszert közül válogathatnak az asztal körül összegyűltek.
Előételként általában salátát, illetve gyümölcsöket fogyasztanak.
Legismertebbek:
Tzatziki: joghurtos uborkasaláta, kevés mentával és sok fokhagymával összekevert salátakrém, melyet kenyérre kenve fogyasztanak.
Taramosasaláta: rózsaszínű halikrakrém
Görög saláta: uborka, paradicsom cikkekre, hagyma és paprika körszeletre vágva, olívabogyóval, feta sajttal , oregánóval fűszerezve. Ízlés szerint ecettel és olívaolajjal ízesítve.

Az olívabogyó görög nemzeti étel, amelynek telítettlen zsírsav tartalma segíti a szív-, érrendszer egészségének fenntartását. Az egyes zöldségeket / padlizsán, cukkini, paradicsom, paprika / nem csak salátának elkészítve, de sült formában is előszeretettel fogyasztják.

Főételként elsősorban halat, a tenger gyümölcseit eszik sütve, illetve pikáns mártásokban elkészítve. A halak mellett fogyasztanak más húsételeket is. Ilyenek például a szuflaki / nyársra tűzött húsfalatok /, gyros-tál / bárányhúsból készítve, zöldségekkel, burgonyával, joghurtos mártással /, muszaka / darált húsból és padlizsánból készítve /, rizseshús.
Édességek közül ismert a baklava, a joghurt mézzel és dióval készítve, a lukumádész / amely mézbe és fahéjba mártott tészta falat /.

Görögországban járva kóstoljunk meg finom borokat, Metaxát, Ouzot!

Gasztronómiai utazásunk végén jöjjön egy igazi görög specialitás receptje!

Tzatziki:

Hozzávalók 6 adagra:
- 1,5 csésze átszűrt joghurt
- 2 közepes uborka
- 4-6 gerezd áttört fokhagyma
- kevés ecet
- só

Elkészítés: Hámozzuk meg a megmosott uborkákat, és reszeljük vékony darabokra, majd vágjuk apróra.
Nyomkodjuk ki jól, majd sózzuk meg.
Adjuk hozzá az áttört fokhagymát, ecetet, joghurtot, és keverjük össze, végül adjunk hozzá kevés olajat.
Ízlés szerint ízesíthető paprikával, olívabogyóval.
Tehetünk hozzá több fokhagymát az intenzívebb ízért, illetve összetört mandulát vagy más magvat.
A tzatzikit sült, grillezett húsok mellé ajánlott fogyasztani.

/ 1 adag 130g, 75Kcal /

Jó étvágyat és kellemes nosztalgiázást kívánok!
Dormánné Szabó Brigitta dietetikus

/ Forrás: Mediterrán utazások; eredeti görög gasztronómiai naptár /
Ajánljuk


Most megy a TV-ben:

Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép