Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat
 -->

Nemzetek ételei


Ahány kultúra, annyi étkezési szokás. Ezen cikksorozattal szeretnénk kicsit megfűszerezni a kedves látogatók mindennapjait. Hónapról hónapra kis betekintőt nyújtunk a különböző országok gasztronómiájába.

A torreádorok hazája Spanyolország

A spanyol gasztronómia méltán híres ízletes ételeiről és borairól. A spanyolok az év minden napján élvezik az életet, ez meglátszik az étkezési szokásaikon is. Az étkezés időpontjai későbbre tolódnak ki. Reggelire általában isznak egy kávét, esznek egy péksüteményt. Jellegzetes csemegéjük a chocolate con churros, amely egy olajban kisütöt , cukrozott tészta rudacska / hasonló a mi fánkunkhoz /. A főétkezésre ritkán fogyasztanak levest, inkább salátát esznek előételként. Andalucíában viszont kedvelt a gazpacho, amely egy hideg paradicsomleves, jégbe hűtve tálalják. Főételként szeretik a húsételeket és gyakran fogyasztanak halat is. A tengerparti tartományokban naponta kerül asztalra a roston sült nyelvhal, lazac, szürke tőkehal, zöldségkörettel tálalva. Kedvelik a tintahalat, Galíciában pedig jellegzetes a helyi ízek szerint elkészített polip.

Spanyolország legismertebb étele a Valenciából származó paella. A rizst csirkehússal, vagy a tenger gyümölcseivel keverik össze.
Ez területenként változó. Elengedhetetlen összetevője a sáfrány, amely jellegzetes, sárga színét adja. A spanyolok gyakran járnak tapas bárokba. Ezeket a kis falatkákat, elsősorban vacsorára fogyasztják. Szívesen fogyasztják a tortillát is, amely tojásból és burgonyából sütött vastag lepény. A spanyol gasztronómia jellegzetes tápláléka a spanyol sonka a jamón, amelyet a boltokban, bárokban fellógatva árulnak. Spanyolországban járva elengedhetetlen a "spanyol burgundi", a Rioja fogyasztása. Ezen minőségi bor fajtái a Cabernet és a Merlot. A kulináris élvezetek mellett, spanyol vidéken járva ne mulasszuk el a gyönyörű, kulturális emlékek felkutatását, és esetlegesen egy bikaviadal megtekintését sem.

Dormánné Szabó Brigitta
/ Forrás: Mediterrán utazások /
Ajánljuk


Felhőkép


Küldj egy névnapi képeslapotnevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.