|
|
|
Ahány kultúra, annyi étkezési szokás.
Ezen cikksorozattal szeretnénk kicsit megfűszerezni a kedves látogatók mindennapjait.
Hónapról hónapra kis betekintőt nyújtunk a különböző országok gasztronómiájába.
A torreádorok hazája Spanyolország
A spanyol gasztronómia méltán híres ízletes ételeiről és borairól.
A spanyolok az év minden napján élvezik az életet, ez meglátszik az étkezési szokásaikon is.
Az étkezés időpontjai későbbre tolódnak ki.
Reggelire általában isznak egy kávét, esznek egy péksüteményt. Jellegzetes csemegéjük a chocolate con churros, amely egy olajban kisütöt , cukrozott tészta rudacska / hasonló a mi fánkunkhoz /.
A főétkezésre ritkán fogyasztanak levest, inkább salátát esznek előételként.
Andalucíában viszont kedvelt a gazpacho, amely egy hideg paradicsomleves, jégbe hűtve tálalják.
Főételként szeretik a húsételeket és gyakran fogyasztanak halat is.
A tengerparti tartományokban naponta kerül asztalra a roston sült nyelvhal, lazac, szürke tőkehal, zöldségkörettel tálalva. Kedvelik a tintahalat, Galíciában pedig jellegzetes a helyi ízek szerint elkészített polip.
Spanyolország legismertebb étele a Valenciából származó paella.
A rizst csirkehússal, vagy a tenger gyümölcseivel keverik össze.
Ez területenként változó.
Elengedhetetlen összetevője a sáfrány, amely jellegzetes, sárga színét adja.
A spanyolok gyakran járnak tapas bárokba. Ezeket a kis falatkákat, elsősorban vacsorára fogyasztják. Szívesen fogyasztják a tortillát is, amely tojásból és burgonyából sütött vastag lepény.
A spanyol gasztronómia jellegzetes tápláléka a spanyol sonka a jamón, amelyet a boltokban, bárokban fellógatva árulnak.
Spanyolországban járva elengedhetetlen a "spanyol burgundi", a Rioja fogyasztása. Ezen minőségi bor fajtái a Cabernet és a Merlot.
A kulináris élvezetek mellett, spanyol vidéken járva ne mulasszuk el a gyönyörű, kulturális emlékek felkutatását, és esetlegesen egy bikaviadal megtekintését sem.
Dormánné Szabó Brigitta
/ Forrás: Mediterrán utazások /
|
|
|
Ajánljuk
|
|
|
|
|
|